Srpski

SAVREMENA ALBANIJA, Od diktature do demokratije u Evropi

Izdavačko preduzeće CLIO

Početkom devedesetih godina XX veka, najzatvorenija i najrepresivnija država Evrope započela je zapanjujuću tranziciju, put izlaska iz četrdesetogodišnje samonametnute komunističke izolacije. Albanci kojima nije bilo dopuštano da praktikuju religiju, da putuju u inostranstvo, nose farmerke ili čitaju „dekadentnu“ zapadnu literaturu, počeli su da gutaju spoljni svet. Otvorili su kafiće, kompanije, pokrenuli časopise, ranije zabranjena rok muzika odjeknula je na ulicama. Ponovo su otvorene crkve i džamije.

Savremena Albanija nudi živi prikaz istorije ovih dramatičnih promena, omogućavajući uvid u najznačajnije događaje, kao što su poslednji sastanci komunističkog Politbiroa, prve studentske pobune, pad komunističkog režima, odliv izbeglica, rat na susednom Kosovu i odnos Albanije sa Sjedinjenim Državama.

Na osnovu ličnog iskustva iz dve decenije rada u Albaniji, intervjua sa ključnim akterima ovih važnih događaja, Albancima i strancima – bivšim članovima Politbiroa, opozicionim liderima, obaveštajnim agentima, diplomatama i osnivačima Oslobodilačke vojske Kosova – i mnogobrojnih vladinih dokumenata iz Albanije i Sjedinjenih Država, sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, autor sklapa mozaik Moderne Albanije.

Fred C. Abrahams je programski direktor u Human Rights Watch, danas odgovoran za obuku istraživačkog osoblja, kao I razvoj metodologije istraživanja i sprovođenje istraga u konfliktnim oblastima širom sveta. Dvadeset godina je radio na područjima ometenim političkim krizama i oružanim sukobima, uključujući Balkan i Bliski Istok.

Napisao je brojne članke i priloge o ljudskim pravima i ratnim zakonima, a autor je knjige A Village Destroyed: War Crimes in Kosovo (2002). Objavljuje tekstove u Njujork Tajmsu, Los Anđeles Tajmsu i drugim uglednim časopisima.

______________________________

Novi Magazin, 21.03.2024

Intervju Fred Abrahams: Slaba je kontrola moći u svim državama

Na srpskom ovde | In English here

______________________________

Pitanje nestalih u vreme komunizma još uvek progranja Albaniju, Balkan Insight, 15. marta, 2021

______________________________

Intervju Fred Abrahams: Albanija može biti korisna u izazovima oko Kosova

Novi Magazin, 11. februara, 2021

Autor knjige Savremena Albanija. Od diktature do demokratije u Evropi radio je 20 godina na područjima zahvaćenim političkim krizama i oružanim sukobima, uključujući Balkan i Bliski Istok. Autor je brojnih članaka koji se bave temom ljudskih prava, a piše i za ugledne listove i časopise u SAD i u svetu.

Na srpskom ovde | In English here

______________________________

DANAS, 26. januara 2021

Knjiga Freda Abrahamsa “Savremena Albanija” predstavljena na Zoom konferenciji Clia i alumnista Filološkog fakulteta UB

Albanski izazovi izlaska iz ekstremnog totalitarizma

Totalitarizam kroz koji je Albanija prošla pod režimom Envera Hodže ne može se porediti sa iskustvima niti jedne države nekadašnjeg Istočnog bloka – Rumunije, Istočne Nemačke…, pogotovo ne bivše Jugoslavije, koja je imala  sasvim drugačiji sistem.

Comments are closed.